Het belang van vertrouwen in identiteit in het digitale tijdperk - LEI Nederland
Vanaf 3 januari 2018 zijn LEI's verplicht voor alle bedrijven die verder wensen te handelen in effecten.

Het belang van vertrouwen in identiteit in het digitale tijdperk

digitale tijdperk LEI Nederland

Het belang van vertrouwen in identiteit in het digitale tijdperk


Aangezien digitale oplossingen alom vertegenwoordigd worden, stijgt ook het belang van het implementeren van mechanismen om vertrouwen in identiteit te vestigen in dit digitale tijdperk. Onze online identiteiten veilig houden is slechts een zijde van de medaille; onszelf veilig houden wanneer we transacties uitvoeren met anonieme klanten is de andere. De complexiteit stijgt nog wanneer we rekening houden met zakelijke transacties op een globale schaal.

 Als antwoord worden toezichthouders, overheden en bedrijven die op de globale markt actief zijn onder druk gezet door tal van belanghebbenden om de beveiligingsmaatregelen te versterken. Dit artikel schetst twee mechanismen die in gebruik zijn om het vertrouwen en de transparantie te verhogen op de globale markt:

Antwerpen proefproject: Blockchain-ID

België is een pionier in digitale identificatie. Het land beschikt momenteel over e-ID’s (elektronische identiteitskaarten) voor haar inwoners en burgers die hen onder andere toelaat om binnen de EU te reizen en hun elektronische handtekening te plaatsen op documenten. Vorig jaar begon het een pilootproject om een blockchainoplossing te implementeren waardoor de stroom van officiële documenten veiliger en efficiënter verloopt. 

De documenten die overgemaakt worden met behulp van de blockchain, zijn certificaten die garanderen dat fruit en groenten veilig van buiten de EU geïmporteerd worden. Voordat het pilootproject van start ging, werd er een papieren versie van het certificaat opgestuurd door de koerier, wat geld en tijd kost. 

De digitale oplossing (blockchain) betekent dat alle relevante belanghebbenden toegang hebben tot actuele informatie die veilig is en niet gemanipuleerd werd. De betrokken partijen weten met wie ze omgaan, en kunnen de oorsprong van de documenten in real time traceren. De veilige digitale oplossing bespaart tijd en geld, en verlaagt de administratieve last verbonden aan het importeren van fruit en groenten.

Legal Entity Identifiers (LEI’s)

Een LEI is een alfanumerieke code met 20 tekens, toegewezen om rechtspersonen te identificeren die deze aanvragen. Ze maken deel uit van een globaal systeem ontworpen om transparantie en veiligheid te verhogen en fraude aan te vechten op de globale markt, vooral met betrekking tot financiële transacties. Elk LEI-nummer is uniek, en elke rechtspersoon kan slechts een LEI toegewezen krijgen.

LEI’s kunnen gebruikt worden in jurisdicties over de hele wereld als zakelijke ID-kaart. Alle informatie gekoppeld aan de LEI van een entiteit is vrij beschikbaar via de globale online database. De beschikbare informatie heeft betrekking tot de moeder- en dochterbedrijven van de onderneming, en de algemene bedrijfsgegevens zoals de naam en locatie. 

De nood aan de globale LEI-infrastructuur werd duidelijk na het verval van de Lehman Brothers in 2008. LEI’s stellen toezichthouders en financiële ondernemingen in staat om risico’s en blootstelling beter te beoordelen in het globale financiële systeem, terwijl ze ook transparantie in zakelijke transacties bevorderen. Op lange termijn betekent dit dat bedrijven hun interne risicobeheer kunnen verbeteren, terwijl toezichthouders risico’s in de globale economie beter kunnen monitoren en analyseren. 

Nu is het ook mogelijk om informatie over uw entiteit in te sluiten in documenten met behulp van een elektronisch leesbare LEI. Dit certificeert de authenticiteit van de documenten aan de lezers, en bevordert de veiligheid en transparantie online. Lees meer hierover in ons artikel over elektronisch leesbare LEI’s.