Wanneer hebt u een Legal Entity Identifier nodig? - LEI Nederland
Vanaf 3 januari 2018 zijn LEI's verplicht voor alle bedrijven die verder wensen te handelen in effecten.

Wanneer hebt u een Legal Entity Identifier nodig?

Legal Entity Identifier LEI Nederland

Wanneer hebt u een Legal Entity Identifier nodig?


Legal Entity Identifiers (LEI’s) zijn momenteel vereist voor alle bedrijven die handelen op de financiële markt in het VK of binnen de Europese Unie. Deze wijzigingen vonden plaats op 3 januari 2018, toen de richtlijn betreffende markten voor financiële instrumenten in werking trad.

Terwijl natuurlijke personen niet beïnvloed worden door deze wijzigingen, is dit wel het geval voor rechtspersonen zoals trusts, bedrijven, pensioenfondsen, liefdadigheidsinstellingen, academiescholen, partnerschappen, en bepaalde gemeenschappen zonder rechtspersoonlijkheid. LEI’s zijn ontworpen om de rechtspersoon te identificeren die een financiële transactie uitvoert, en niet het financiële instrument, waardoor het aanvraagproces voor een LEI dezelfde is voor alle rechtspersonen, ongeacht welk instrument ze willen verhandelen.

LEI’s mogen niet aangevraagd worden voor natuurlijke personen of afdelingen van een bedrijf. Als een bedrijfsonderdeel een LEI vereist, moeten ze de LEI gebruiken die verkregen werd door het moederbedrijf. Aparte filialen van een rechtspersoon hebben het recht om een aparte LEI te verkrijgen als ze zich in verschillende landen bevinden. Filialen in hetzelfde land hebben enkel recht op één LEI, dus moet men zorgvuldig overwegen welk filiaal de LEI verkrijgt. Bovendien is de geldigheid van de LEI van een filiaal gekoppeld aan deze van het hoofdfiliaal. Zodoende wordt deze ongeldig verklaard in omstandigheden waarbij de LEI van het hoofdfiliaal ongeldig is (bijv. als de LEI niet vernieuwd werd). Vanzelfsprekend is het ook niet mogelijk voor een filiaal van een bedrijf om een LEI aan te vragen als het hoofdfiliaal er nog geen heeft.

Individuele jurisdicties bepalen of rechtspersonen die binnen de betreffende jurisdictie actief zijn, een LEI vereisen. Een gedetailleerde lijst die de status van LEI’s in een aantal globale jurisdicties uitlegt, is hier beschikbaar. U merkt op dat LEI’s nu onder andere verplicht zijn door de Centrale Banken van Argentinië, Mexico, Rusland en India, evenals voor bepaalde transacties in Canada, de EU, Rusland, Singapore, de VS, het VK, Zwitserland, Zuid-Afrika en Maleisië.

Andere jurisdicties, zoals Australië, kunnen verzoeken om een Legal Entity Identifier te verstrekken, maar verplichten het niet.