Global Legal Entity Identifier (LEI) systeem - LEI Nederland
Vanaf 3 januari 2018 zijn LEI's verplicht voor alle bedrijven die verder wensen te handelen in effecten.

Global Legal Entity Identifier-systeem

LEI systeem - LEI Nederland

Global Legal Entity Identifier-systeem


Wat is een Legal Entity Identifier en waarom hebben bedrijven deze nodig?

Een Legal Entity Identifier-code of LEI-nummer is een uniek globaal identificatienummer voor een bedrijf, uitgereikt door een GLEIF-bevoegde Local Operating Unit. Financiële instellingen en toezichthouders gebruiken LEI’s om deelnemers op financiële markten te identificeren.

Volgens de MiFID2-richtlijn zijn LEI’s sinds 3 januari 2018 verplicht voor alle marktpartijen met een aparte rechtspersoon die in Europa geregistreerd zijn en in effecten handelen. Als een bedrijf bijvoorbeeld in Nederland geregistreerd is en lokale aandelen wil kopen, dan is het sinds 3 januari 2018 voor het bedrijf verplicht om een LEI te hebben.

Hoe een LEI-code aanvragen voor uw bedrijf?

Om een LEI-code aan te vragen, hebt u een GLEIF-erkende code-uitgever of LOU (Local Operating Unit) nodig. LEI Nederland is een LOU-gecontracteerde registratie-agent dat LEI-codes registreert in Nederland.

De database van LEI Nederland is gekoppeld aan het handelsregister, zodat we automatisch gegevens met betrekking tot uw bedrijf kunnen opvragen en bijwerken. We bieden Nederlandse bedrijven een snelle en betaalbare dienstverlening en houden de gegevens in de GLEIF-database in lijn met uw huidige informatie.

1. Voltooi het aanvraagformulier op onze website. We valideren de gegevens met behulp van het handelsregister of andere bronnen.

2. Betaal via bankoverschrijving of factuur. We versturen een factuur en ontvangstbewijs die voldoen aan uw boekhoudnormen.

3. Na het indienen van uw aanvraag op onze website, sturen we u een volmacht ter ondertekening.

4. We versturen de LEI-code naar uw e-mailadres.

Het duurt slechts 2 minuten om de aanvraag te voltooien, en het LEI-nummer wordt gewoonlijk binnen 1-2 werkdagen na de betaling uitgegeven.

Hoe worden LEI-codes uitgegeven?

Het globale Legal Entity Identifier-systeem is opgebouwd uit 3 niveaus, wat in het begin verwarrend kan lijken. In dit deel leggen we enkele belangrijke definities en details uit om uw begrip over de logica achter het uitreiken van LEI-nummers te versterken.

1. Overkoepelende organisatie

GLEIF – Global Legal Entity Identifier Foundation

GLEIF werd opgericht door de Financial Stability Board met als voornaamste missie het uitvinden, ontwikkelen en beheren van het globale LEI-systeem. GLEIF is ook de overkoepelende organisatie voor LEI-registrators die alle LEI-gegevens opslaat. GLEIF is een non-profitorganisatie met het hoofdkwartier in Bazel, Zwitserland.

2. Organisaties die LEI’s mogen uitgeven

LOU – Local Operating Unit

Een LOU is een organisatie die erkend wordt door de GLEIF en toestemming heeft om LEI’s uit te reiken. LOU’s moeten gewoonlijk gegevens verzamelen en verifiëren en LEI’s genereren volgens het Protocol. LOU’s moeten alle relevante informatie opvragen van bedrijven die een LEI aanvragen, en moeten deze gegevens bevestigen met het nationale handelsregister. Wereldwijd zijn er ongeveer 30 LOU’s, waarvan er slechts enkele LEI-nummers kunnen uitreiken aan Nederlandse bedrijven.

3. Agenten voor LEI-registratie

Registratie-agent

Een registratie-agent draagt de gegevens over aan de LOU volgens de GLEIF-normen, en vraagt aanvullende informatie uit het handelsregister op. De GLEIF introduceerde het concept van een LEI registratie-agent in april 2017 om de kwaliteit van de gegevens in de database te garanderen, en het aanvraagproces van een LEI te vereenvoudigen. LEI Nederland is een officiële registratie-agent actief in Nederland.

Structuur LEI-code

Een LEI-nummer (Legal Entity Identifier) is een uniek identificatienummer dat uitgereikt wordt aan bedrijven die in het globale financiële systeem actief zijn. LEI’s zijn gebaseerd op de ISO-norm 17442:2012. Een LEI wordt slechts eenmaal uitgereikt voor elk bedrijf, en bestaat uit 20 tekens: De eerste 4 tekens zijn uniek voor de LOU die de LEI heeft uitgegeven.

  • De 5e en 6e tekens zijn hetzelfde voor elk bedrijf: 0.
  • De volgende 12 tekens bestaan uit letters of cijfers die uniek zijn voor elk bedrijf.
  • De laatste 2 tekens zijn de controlegetallen.

De eerste LEI’s werden uitgegeven in december 2012. Vanaf 3 januari 2018 zijn LEI’s verplicht voor alle bedrijven die in de Europese Unie geregistreerd zijn en handelen in effecten. U vindt meer informatie over de overkoepelende organisatie van het LEI-systeem op de GLEIF-website.

Vernieuwing LEI

Elke LEI-nummer dat uitgereikt is aan een bedrijf is slechts voor een periode van 1 jaar actief. Na elk jaar moet de LEI vernieuwd worden voor een volgende periode van 12 maanden. We raden u ten sterkste aan om uw LEI’s tijdig te vernieuwen, aangezien het proces even kan duren. Wanneer uw LEI-status op VERLOPEN komt te staan, is uw LEI niet langer actief, en is het niet meer mogelijk om deze te gebruiken voor financiële verslagen. In gevallen waar u vooraf weet dat u uw LEI voor een langere periode nodig hebt, kunt u uw LEI 2 maanden voor de vernieuwingsdatum vernieuwen. Als er bijvoorbeeld een LEI werd uitgegeven op 1 november 2018 en deze geldig is tot 31 oktober 2020, blijft uw LEI na vernieuwing voor 1 jaar in september 2020 geldig tot 31 oktober 2021.

LEI Nederland monitort de geldigheidsdata van de LEI van onze klanten, en brengen u op de hoogte wanneer u uw LEI moet vernieuwen. U kunt een vernieuwingsaanvraag voor uw LEI indienen via het aanvraagformulier op onze website. Meer informatie over vernieuwing van LEI’s vindt u hier.

Bedrijven vragen een LEI aan via een serviceprovider zoals LEI Nederland. Ze moeten dit doen omdat bedrijven geen gegevens kunnen aanvragen of wijzigen in de LEI-database, die wordt beheerd door de Global Legal Entity Identifier Foundation – GLEIF. In plaats daarvan wordt aan elke LEI een serviceprovider (LOU – Local Operating Unit) toegewezen. toegewezen code, die toestemming heeft om de wijzigingen namens het bedrijf te initiëren. Lees meer over het overdragen van een LEI-code naar LEI Nederland.